Verwarming

De verwarming ’s nachts uitzetten: verstandig of niet?

De een zet de verwarming ’s nachts helemaal uit om energie te besparen, de ander laat ’m om dezelfde reden juist aanstaan. Wat is nu wijsheid? Een eenduidig antwoord op die vraag is er niet. Het hangt er namelijk nogal vanaf hoe goed je huis geïsoleerd is.

Goed of slecht geïsoleerd ??

Als de temperatuur buiten lager is dan binnen, gaat er bij een slecht geïsoleerd huis veel warmte verloren. Staat de verwarming ’s nachts uit en zet je hem ’s ochtends weer aan, dan moet er extra veel worden gestookt om het huis weer op temperatuur te laten komen. In dat geval is het dus beter om de verwarming voor het slapengaan een paar graden omlaag te draaien.

Is je huis wél goed geïsoleerd? Ook dan gaat er bij lage buitentemperaturen altijd wat warmte verloren, maar dit is aanzienlijk minder dan bij oudere, slecht geïsoleerde huizen. Milieu Centraal raadt daarom aan om de verwarming in een goed geïsoleerd huis ’s nachts 2 tot 4 graden lager te zetten en in een slecht geïsoleerd huis 5 tot 7 graden. Als je vloerverwarming hebt, zet je de verwarming beter niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt opwarmen te lang.

15 Graden

Weet je niet precies hoe het zit met de isolatie van je huis? Voor de meeste huizen geldt dat je energie kunt besparen door de verwarming ’s nachts op 15 graden Celsius te zetten. Volgens Milieu Centraal bespaar je daar zo’n 45 euro per jaar mee.

En overdag? Zet dan de thermostaat niet hoger dan 19 graden. Dat levert je volgens Milieu Centraal zo’n 150 euro per jaar op.